Wie was Jaepie-Jaepie?

Jacob Glas (1832-1910) staat in Egmond aan Zee beter bekend als Jaepie-Jaepie. Laat de naam vallen en iedereen weet over wie je het hebt. Het standbeeld van Jaepie-Jaepie staat dan ook al meer dan 20 jaar bij de strandopgang van Egmond aan Zee. Zijn trotse blik wordt jaarlijks door tienduizenden voorbijgangers bewonderd.

Jaepie-Jaepie was een van de belangrijkste mannen van het Egmondse Reddingsstation, de voorloper van KNRM Egmond. In de 44 jaar dat hij als roeier en bootsman actief was, was hij intensief betrokken bij het redden van 170 mensenlevens. Dit hoge aantal wordt nog indrukwekkender als je bedenkt dat er toentertijd gewerkt werd met primitieve middelen. Zo droeg Jaepie-Jaepie zijn karakteristieke kurken zwemvest en werd de roeireddingboot door paarden over het strand het water ingetrokken.

Nu staat zijn beeld op een van de drukst bezochte plekken van Egmond aan Zee, ter herinnering aan de moedige daden van Jaepie-Jaepie en zijn helpers. Een tip: maak een foto terwijl je schuin voor het beeld staat, zo heb je de vuurtoren op de achtergrond. Een echt Egmonds plaatje!

Redactie Egmond.nlWie was Jaepie-Jaepie?

Related Posts