Waarom kleurt de lucht rood bij zonsondergang?

Als je al eens in Egmond bent geweest heb je vast wel eens de zon in zee zien zakken. Heb je dat nog nooit gezien? Dan raden wij je zeker aan dat de volgende keer te doen! Bij gunstige weersomstandigheden zijn de rode en oranje kleuren in de lucht een prachtig gezicht. Maar hoe komt het dat we die kleuren zien, terwijl het licht van de zon kleurloos lijkt?

Zonlicht is eigen opgebouwd uit allerlei kleuren. Bij een regenboog vallen deze kleuren uiteen in verschillende kleuren en pas dan zie je de kleuren heel goed. De kleuren zijn rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet.

Het blauwe licht wordt in de atmosfeer verstrooid. Dit betekent dat de blauwe lichtdeeltjes alle kanten op gaan. Hier komt de blauwe kleur van de lucht vandaan. Overdag, als de zon hoog aan de hemel staat, legt het licht een korte weg af door de atmosfeer. ’s Avonds is dit anders. Als de zon ondergaat, moet het licht namelijk een langere weg afleggen. Het blauwe licht wordt nog sterker verstrooid.

In tegenstelling tot het blauwe licht, wordt het rode licht niet verstrooid. Dit blijft uit één specifieke richting komen. Dit geeft de zon dan een rode kleur. De wolken die bij een zonsondergang aanwezig zijn worden ook rood of roze verlicht door de ondergaande zon.

Heb je een foto waarop Egmond mooi rood kleurt tijdens een zonsondergang? Stuur je foto naar ons toe via Instagram en wij delen ‘m graag!

Bron: Willem Wever

Redactie Egmond.nlWaarom kleurt de lucht rood bij zonsondergang?

Related Posts