Wie was Lamoraal van Egmont?

In de slotgracht rondom de ruïne van Kasteel Egmond staat het standbeeld van Lamoraal van Egmont. Lamoraal was de vierde graaf van Egmond. Hij droeg meerdere titels, waaronder die van graaf en prins.

Hij kwam uit een van de rijkste en invloedrijkste families in de Nederlanden, voortgekomen uit de voogden van de Abdij van Egmond, die nabij hun kasteel stond. Lamoraal was ook een vriend van Willem van Oranje.

In Egmond is Lamoraal ook bekend omdat hij de opdracht gaf om de Egmondermeer, het poldergebied tussen Egmond aan den Hoef en Alkmaar, droog te leggen. Zijn standbeeld kijkt uit over dit gebied.

Op 5 juli 1568 werd Lamoraal op de Grote Markt in Brussel onthoofd. Zijn dood leidde tot het begin van de gewapende Nederlandse Opstand en de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden. De opstand onder leiding van Willem van Oranje had grote gevolgen voor Egmond aan den Hoef. Om te voorkomen dat de terugtrekkende Spanjaarden er hun toevlucht zochten, staken de geuzen het kasteel en de Slotkapel in 1573 in brand.

De restanten bleven nog eeuwen staan. Uiteindelijk werd de Slotkapel gerestaureerd, maar van Kasteel Egmond bleef alleen de ruïne over. In een ander artikel in deze krant praten we je verder bij over de historische plekken in het centrum van Egmond aan den Hoef. Lees dus snel verder!

Redactie Egmond.nlWie was Lamoraal van Egmont?

Related Posts