Wie was deze geliefde monnik?

Wat hebben Lourdes, Santiago de Compostella en Egmond-Binnen met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht weinig, zou je denken. Maar toch hoort Egmond-Binnen in dit rijtje van bedevaartsoorden thuis. Dat heeft te maken met de geliefde monnik Adelbert, die rond het jaar 690 naar Egmond-Binnen trok om het geloof te verkondigen.

Na Adelbert zijn dood bouwden zijn volgelingen een kerk boven zijn graf. Binnen de kortste keren groeide deze kerk uit tot een populaire plek onder pelgrims. Volgens de overlevering voltrekken zich er ook enkele wonderen. Zo verscheen Adelbert tot drie keer toe aan een non om haar te vertellen dat zijn stoffelijk overschot moest worden verplaatst.

Bijna 200 jaar na zijn dood werden de stoffelijke resten van Adelbert overgebracht naar een nieuwe kapel. Op de plaats van zijn oude graf ontstond vervolgens een geneeskrachtige bron: de Adelbertusput op de Adelbertusakker, aan de rand van de duinen in Egmond-Binnen. Op deze plek zijn ook de fundamenten van de oude kapel te vinden.

Sinds 1984 bevinden de resten van Adelbert zich in de Abdij van Egmond. Het is geen verrassing dat Sint-Adelbert de beschermheilige van de abdij is. Wil je meer lezen over de abdij? Lees dit blog over het historische gebouw in Egmond-Binnen.

Redactie Egmond.nlWie was deze geliefde monnik?

Related Posts