Wandelen in Egmond

Wandelen verstrekt je hart en longen, verbetert je geheugen en het is goed voor je humeur. In Egmond en omgeving zijn volop wandelmogelijkheden. De redactie van Wandelnetwerk Noord-Holland liep het Hoeverpad van circa 10 kilometer door een landschap vol historische verhalen.

Deze advertorial staat in de Egmond Krant 2020-2021.

Je kunt het je niet voorstellen, maar in de middeleeuwen, zo’n 800 jaar geleden, lag bij Egmond het episch centrum van de macht in de Nederlanden. Dat was te danken aan het invloedrijke geslacht van de Egmonten, dat hier tot 1714 leefde. Ze verkregen hun macht doordat ze eeuwenlang de zeer invloedrijke abdij in Egmond-Binnen beschermden.

De Egmonten deden mee aan de Kruistochten en streden mee tegen de heidense West-Friezen. Dat deden ze natuurlijk niet voor niets. De familie werd een van de rijkste en invloedrijkste van de Nederlanden, een status die zich in de loop van de eeuwen uitbreidde door huwelijken en erfenissen. Anna van Egmont was de eerste vrouw van Willem van Oranje, onze Vader des Vaderlands. Een andere beroemd familielid was Lamoraal I van Gavere, graaf van Egmont. Hij werd in 1568 onthoofd op de Paardenmarkt in Brussel omdat hij zich zou hebben verzet tegen het beleid van de Spaanse overheerser.

De Bleek
Met dit lesje Nederlandse geschiedenis in de rugzak gaan we op pad vanaf De Bleek. Op deze plek welde ooit zo’n schoon duinwater op dat men er de was mee deed en op de weilanden liet drogen.  We wandelen de Oldenborghweg af richting Egmond aan de Hoef en passeren onderweg het Karmelklooster dat in 1931 is gebouwd. Ook komen we langs de Slotkapel. In het torentje, dat een uniek uurwerk uit 1682 van Christiaan Huygens bevat, wappert de vlag van het geslacht Egmont.

Historische fundamenten
In 1573 werden de Abdij van Egmond, het Slot op den Hoef en de Slotkapel verwoest door de Watergeuzen. De Slotkapel werd in 1663 hersteld, maar de restanten van het Slot werden uiteindelijk voor de opbrengst van de stenen verkocht. In de jaren dertig van de vorige eeuw zijn de fundamenten van het kasteel droog gelegd en is ook de slotgracht weer uitgegraven. Daarin staat nu een standbeeld van de eerdergenoemde Lamoraal I. Tegenover de fundamenten ligt Huys Egmont.

Niemandsland
We steken over naar de polder en passeren Brouwerij Egmond, die als enige het Benedictijner abdijbier Sancti Adalberti mag brouwen. In de Sammerpolder bloeien in het voorjaar de bollen kleurrijk. Via een grasdijk, diverse bruggetjes en overstapjes wandelen we kilometerslang door niemandsland. Via een voetpad langs de Heilooër Zeeweg bereiken we het voormalige dorp Rinnegom. Bij Restaurant Creightons strijken we neer voor een welverdiende kop koffie met wat lekkers voordat we terugkeren naar de duinen.

Start bij De Bleek, Weg naar de Bleek, Egmond aan den Hoef, wandelknooppunt 39. Loop via 40-21-41-47-48-44-45-46-49-10-09-35-38 terug naar 39. De route is uitgezet met gele hoekjes. Honden zijn verboden en stevige wandelschoenen zijn aan te bevelen.

Meer wandelen?
De routes van het Wandelnetwerk Noord-Holland brengen je langs onontdekte pareltjes. Door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. De routebeschrijvingen zijn te downloaden via de website www.wandelnetwerknoordholland.nl en de app van het wandelnetwerk.

Tekst: Wandelnetwerk Noord-Holland voor de Egmond Krant.

Redactie Egmond.nlWandelen in Egmond

Related Posts