Terug naar de Halve van Egmond 1985

De Halve Marathon van Egmond is elk jaar opnieuw een strijd tegen de elementen, maar zo heroïsch als de editie van 1985 is het nooit meer geweest. In de straten van Egmond aan Zee lag een pak sneeuw van tientallen centimeters dik en het strand en de duinen waren een grote witte vlakte.

De Halve van Egmond werd op 6 januari 1985 gewonnen door Peter Rusman. Zijn vrouw Wilma Rusman, toen pas 26 jaar, won de wedstrijd bij de dames. Voor het koppel een prachtig moment in een verder tragisch jaar. Op 22 september 1985 pleegde Peter Rusman zelfmoord. Een enorm verdrietig moment, maar des te mooier is de herinnering aan de overwinning van Rusman tijdens de zwaarste editie van de Halve Marathon van Egmond.

We blikken terug aan de hand van drie fragmenten die in 1985 in de media verschenen.

Sneeuwstorm in Egmond
De Japanse tv-ploeg, die in Egmond opnamen kwam maken, dacht per abuis op Antarctica te zijn afgezet. Zo bar als op 6 januari van dit jaar was het in de halve marathon van Le Champion nog nooit geweest. Een sneeuwstorm teisterde de 4.450 lopers en loopsters, die aan de expeditie begonnen. De 3.600 van de 21 kilometer kwamen besneeuwd, beijzeld, soms verkleumd binnen. Een enkeling viel uit, getroffen door de kou van het open strand. Het was vreselijk en het was prachtig.
Loopsport, 1985

Peter Rusman op weg naar zijn overwinning in Egmond.

Rusman profiteert van verkeerde gok van Alex Hagelsteens
“Ik vertrek op pantoffels. Na vijf kilometer bij het indraaien van de duinen, wissel ik die voor spikes. Tenminste indien ik die klus in minder dan een halve minuut klaar.” Alex Hagelsteens speelde met dat plan aan de vooravond van de wedstrijd. Het donzige sneeuwtapijt dat zaterdagnacht viel, noopte Hagelsteens tot een tactische wijziging. De Kermtenaar, al tweemaal winnaar in Egmond aan Zee, vertrok op spikes met lange nagels. Een riskante gok. Hoewel. In de straten van Egmond, waar de atleten een startronde van vijf kilometer voorgeschoteld kregen, lag de sneeuw 30 centimeter dik. Het kwik schommelde rond het middaguur rond de -10 graden. Genadeloze weersomstandigheden.
Het Belang van Limburg (België), 1985

“Of ik in m’n eentje op de Noordpool liep”
Egmond aan Zee had iets weg van een levende kerstkaart. Een winterse badplaats sfeervol bestrooid met een laagje sneeuw. Een sprookjesachtig decor voor een zondagse wandeling. Een omgeving die als vanzelfsprekend verwijst naar begrippen als rust en stilte. Peter Rusman, die uiteindelijk bij de finish als eerste tussen de neerdwarrelende sneeuwvlokken opdook: “Het was een zwaar karwei maar ook een unieke belevenis. In de duinen zag ik op een bepaald moment niets anders dan sneeuw. Er stond geen mens meer langs de kant. Het was één hele grote witte vlakte. Het leek alsof ik in m’n eentje op de Noordpool liep. Zoiets maak je nooit meer mee.”
Het Parool, 1985

Informatie/teksten afkomstig van Le Champion/NN Egmond Halve Marathon.
Beelden afkomstig van NN Egmond Halve Marathon en Joop Boek/Noordhollands Dagblad.

Redactie Egmond.nlTerug naar de Halve van Egmond 1985

Related Posts