Welkom op het strand!

Tijdens je vakantie of dagje uit in Egmond aan Zee mag een bezoek aan het strand niet ontbreken. Het Egmondse strand staat bekend als een van de populairste en schoonste stranden van Nederland.

De gemeente Bergen, waar de drie Egmonden onder vallen, heeft een strand met een lengte van 24 kilometer. Hier geniet je het hele jaar door van het zand, de zee en de fijne strandpaviljoens. Om het op het strand voor iedereen leuk en veilig te houden, willen we enkele regels en tips met je delen.

Strandregels

De zomerperiode loopt van 1 mei tot 1 oktober en de winter van 1 oktober tot 1 mei.

Activiteitenstrand
Het strand van de gemeente Bergen is verdeeld in activiteitenstranden, zonnestranden en een naaktrecreatiestrand. Deze stranden worden aangeduid door de kleur van de strandpaal. Oranje staat voor activiteitenstrand, geel voor zonnestrand en roze voor het naaktstrand. Deze kleuren zijn belangrijk voor het begrijpen van de overige regels.

Honden op het strand
In de zomer zijn aangelijnde honden altijd toegestaan op de activiteitenstranden. Loslopende honden zijn ’s zomers op alle stranden toegestaan voor 10.00 uur en na 19.00 uur. In de winter zijn loslopende honden altijd welkom op het strand.

Fietsen op het strand
’s Zomers mag je voor 10.00 uur en na 19.00 uur op het strand fietsen. In de winter is fietsen de hele dag toegestaan. Let natuurlijk wel goed op de andere strandbezoekers.

Handig om te weten
Kanoën, vliegeren en deltavliegen, maar ook sport en spel in groepsverband en vissen met losse vistuigen is in de zomer alleen op de activiteitenstranden toegestaan. In de winter mag dit op alle stranden.

Strandrolstoel
De gemeente Bergen stelt speciale strandrolstoelen beschikbaar die je gratis kunt lenen. Deze strandroelstoel, de Jutter, heeft speciale luchtbanen waardoor hij makkelijk voortbeweegt in het zand. In Egmond aan Zee zijn Jutters beschikbaar bij Nautilus aan Zee en Bad Egmond.

Contact met Nautilus aan Zee via de website of 072 506 4195.
Contact met Bad Egmond via de website of 072 506 4426.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie


De Egmondse Reddingsbrigade

Op een vol strand zijn de professionele vrijwilligers van de Egmondse Reddingsbrigade (ERB) met hun gele shirts en rode shorts altijd goed te herkennen. Hun takenpakket bestaat uit observeren, patrouilleren, voorlichten, waarschuwen en redden.

Door deze tips en weetjes te lezen, kan jij de vrijwillige helden van het strand helpen. Voorkomen is namelijk beter dan genezen!

De gele vlag: Het is gevaarlijk om te baden of te zwemmen. Drijvende voorwerpen zijn in zee verboden.
De rode vlag: Het is verboden te baden of te zwemmen.
De vraagtekenvlag: Er is een kind gevonden.
Waarschuwingssignalen: Let op de waarschuwingssignalen langs het water waarmee wordt aangegeven waar een sterke stroming is. Er is hier bijvoorbeeld muiengevaar. Ga hier het water niet in.

De gele vlag

De rode vlag


Omarm het polsbandje

Doe kinderen een polsbandje om met hun naam en jouw telefoonnummer erop. Deze bandjes zijn te krijgen bij de Reddingsbrigade. In 2019 werden er in Nederland bijna 250.000 van deze bandjes uitgedeeld.

Houd kinderen op het strand altijd goed in de gaten. Laat kinderen in het water niet verder dan een armlengte bij je vandaan gaan. Spreek een herkenbaar punt af voor als jullie elkaar kwijtraken, bij een strandpaviljoen of een oriëntatiepaal met een afbeelding van nijntje. Ben je toch je kind kwijtgeraakt? Waarschuw direct de Reddingsbrigade, meld het bij een strandpaviljoen en ga meteen zoeken.

Waarschuwingsborden in Egmond aan Zee

De auto van de Reddingsbrigade


Wat doen in een mui?

Kom je toch in een mui terecht? Blij dan vooral rustig en zwem met de stroming mee totdat je voelt dat deze minder wordt. Zwem vervolgens schuin weg, bij de mui vandaan, en ga over de zandbanken terug naar het strand. Een zandbank is te herkennen aan de brekende golven. Lukt het je niet om goed weg te zwemmen? Probeer zo snel mogelijk aan anderen duidelijk te maken dat je in gevaar bent.

Lees hier meer over muien.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie


Ontdek het strand van Egmond aan Zee

Op deze pagina geven wij je 8 feitjes over het leven op en rondom het strand.


Belangrijke informatie

Noodnummer Reddingsbrigade en hulpdiensten: 112
Strandpost Reddingsbrigade Egmond: 072 506 1887

Website Reddingsbrigade Egmond
Facebook Reddingsbrigade Egmond

Website KNRM Egmond
Facebook KNRM Egmond

Strandregels van gemeente Bergen


BKenniphaasStrand in Egmond