Speurtocht

Speciaal voor kinderen hebben wij een leuke speurtocht uitgezet in Egmond aan Zee. Aan de hand van acht vragen wandelen jullie samen langs acht leuke plekken in de gezellige badplaats. Het startpunt van de speurtocht is voor de hoofdingang van Hotel Zuiderduin, aan de Zeeweg. Snel je schoenen aan en naar buiten!

Deze speurtocht is afkomstig uit de Egmond Krant.

De wandeling is 1 kilometer lang. Je wandelt langs acht verschillende plekken en op elke plek stellen wij je een vraag. Elk antwoord levert een letter op, maar alleen het goede antwoord geeft je de goede letter. Aan het eind van de speurtocht kun je met de acht letters van de goede antwoorden een woord maken.


1. Hotel Zuiderduin

Hotel Zuiderduin bestaat in 2020 al 40 jaar! Een prachtig jubileum. In het moderne hotel vind je onder meer een bowlingbaan en een beauty & spa met zwembad.

Schuin aan de overkant van de hoofdingang van het hotel vind je een uitzichtpunt. Wat is de naam van dit uitzichtpunt?

 1. Torensduin – Letter A
 2. Zuiderduin – Letter D
 3. Uitkijkduin – Letter G

Nadat je het juiste antwoord genoteerd hebt, raden we je aan om de trap schuin tegenover de ingang van het hotel te volgen. Bovenop de duin heb je namelijk een mooi uitzicht over Egmond aan Zee. Spot je de vuurtoren?


2. Museum van Egmond

Vanaf Hotel Zuiderduin vervolg je de korte weg naar beneden. Hier staat het Museum van Egmond. Een klein, maar leuk en interessant museum. Buiten, op de stoep voor het museum, staan enkele opvallende objecten. Leuk om even een foto bij te maken, maar kijk ook goed rond zodat je het goede antwoord geeft op de vraag.

Welk object staat niet voor het museum?

 1. Een kanon – Letter B
 2. Een reddingsboei – Letter F
 3. Een anker – Letter V

3. Plein met winkels en restaurants

Vanaf het museum loop je in westelijke richting naar het dorpscentrum. Hier vind je een gezellig plein met verschillende winkels en restaurants. Als het mooi weer is, is dit een leuke plek om op een van de bankjes of terrasjes te zitten en van de zon te genieten. Op het plein staat een object dat verwijst naar de naam van het plein. Weet jij nu het antwoord op de vraag?

Wat is de naam van dit plein?

 1. Dorpsplein – Letter B
 2. Pompplein – Letter N
 3. Zuiderplein – Letter O

4. Standbeeld bij de strandopgang

Loop verder in de richting van het strand, en kijk gerust even rond in de winkeltjes die je tegenkomt. Voor de deur van Restaurant Van Speijk staat een standbeeld van een Egmondse held: Jaepie-Jaepie. Van 1860 tot 1904 heeft hij als roeier en schipper van de roeireddingboot veel levens gered.

Hoeveel mensenlevens heeft Jaepie-Jaepie gered?

 1. 120 – Letter B
 2. 150 – Letter N
 3. 170 – Letter Z

5. Het leukste kinderfiguur

Verderop, richting de zeeduinen, zit een wereldberoemd kinderfiguur in haar bootje. Het is nijntje! Dick Bruna heeft nijntje bedacht tijdens een vakantie in Egmond aan Zee. Natuurlijk houden wij in Nederland erg veel van nijntje, maar ze is wereldwijd geliefd en bekend. Inmiddels zijn de boekjes van nijntje in meer dan 50 talen verschenen. De naam nijntje is afgeleid van konijntje. Voor iedereen die Nederlands spreekt is dat begrijpelijk, maar in het buitenland is dat anders. Daar kunnen ze nijntje niet zo goed uitspreken.

Hoe wordt nijntje buiten Nederland genoemd?

 1. rabbit – Letter E
 2. miffy – Letter G
 3. pluisje – Letter O

6. Het Derper Vraauwtje

Wandel nu richting de vuurtoren op het pad dat tussen het strand en het vuurtorenduin ligt. Hier, naast een van de trappen, staat een klein standbeeld. Het Derper Vraauwtje is een eerbetoon aan de Egmondse vrouwen die hun man op zee zijn verloren. Door de mijnen in de Noordzee zijn alleen al tijdens de Eerste Wereldoorlog 95 mannen uit Egmond aan Zee op zee omgekomen.

In welk jaar is het standbeeld van Het Derper Vraauwtje hier geplaatst?

 1. 2010 – Letter K
 2. 2015 – Letter L
 3. 2020 – Letter M

7. De herkenbare vuurtoren

Via de trap naast Het Derper Vraauwtje kom je op een zandpad boven het duin terecht. Zorg ervoor dat je op de stoep recht voor de vuurtoren komt te staan, maar pas op dat je het helmgras op de duinen niet vertrapt! Wist je dat je de vuurtoren ook kunt bezoeken en van bovenaf van het uitzicht kunt genieten? Een echte aanrader! Maar let nu goed op de onderkant van de vuurtoren.

Van welk dier staat er een beeld aan de voet van de vuurtoren?

 1. Paard – Letter B
 2. Vis – Letter D
 3. Leeuw – Letter G

8. Luxe hotel op de boulevard


De laatste vraag is in zicht. Op de boulevard vind je restaurants, maar ook appartementen en hotels. Het is dan ook een fijne plek om je vakantie door te brengen! Een van de hotels is Strandhotel Golfzang. Dit hotel is in 2014 geopend en heeft een aantal kamers met zeezicht. Stel je eens voor dat je wakker wordt, de gordijnen opent en zo op de Noordzee kijkt. Heerlijk! Sta je recht voor het hotel? Dan kun je de laatste vraag beantwoorden.

Hoeveel sterren heeft Strandhotel Golfzang?

 1. 3 – Letter A
 2. 4 – Letter O
 3. 5 – Letter J

Gefeliciteerd!

Je hebt acht letters verzameld en je kunt nu gaan puzzelen om het juiste woord te maken. Heb je nog een tip nodig om tot het goede woord te komen? Kijk op de boulevard goed om je heen.

Leuk idee: schrijf de juiste oplossing in het zand voor het echte strandgevoel!

We wensen je nog heel veel plezier in Egmond!

BKenniphaasSpeurtocht