Schotse Hooglanders in Egmond

Je hebt ze tijdens een fiets- of wandeltochtje in de duinen rondom Egmond vast wel eens gezien: de Schotse Hooglanders. Deze prachtige beesten zien er aaibaar uit, maar zijn dat niet. Houd minimaal 25 meter afstand en houd honden in de buurt van Schotse Hooglanders kort aangelijnd en op minimaal 50 meter afstand. Zo kunnen we samen genieten van het unieke schouwspel van de grazende runderen in het mooie duingebied.

Roodbruine vacht
De Schotse Hooglander is een runderras en afkomstig uit, jawel, Schotland. In de hooglanden van Schotland werden de dieren gehoed of hadden een semiwild bestaan. De Schotse Hooglander is een van de oudste rassen van het Verenigd Koninkrijk. De overlevingsdrang van de runderen in de hooglanden van Schotland heeft ervoor gezorgd dat ze eigenschappen hebben ontwikkeld die het zelfstandig overleven in de vrije natuur mogelijk maken. Vroeger kwamen de zwarte Schotse Hooglanders het meest voor, maar koningin Victoria zag liever Schotse Hooglanders met een rode vacht. In Koninklijke opdracht werd er actief geselecteerd op de rode dieren. Daarom zien wij de dieren met de roodbruine vacht het meest.

Goed voor de duinen
Inmiddels grazen er een paar honderd koeien en ossen in het Noordhollands Duinreservaat. Samen vormen zij verschillende kuddes die door veehouders en PWN, de duinbeheerder, onderhouden worden. Verschillende omstandigheden, zoals de krimpende konijnenpopulatie, zorgden er in de afgelopen decennia voor dat de duinen overwoekerd raakten met diverse grassen en struiken. De verruiging nam toe. PWN koos er in 2004 voor om exmoorpony’s en Schotse Hooglanders in de duingebieden te laten grazen. Deze begrazing houdt het duingebied en de begroeiing op peil. De grazers zorgen ervoor dat de duinen niet dichtgroeien.

Dikke vacht
Schotse Hooglanders kunnen tot 25 jaar oud worden. Een volwassen stier weegt ongeveer 800 kilo. De volwassen koeien zijn iets lichter dan de stieren. Ze wegen 500 kilo. De Hooglanders die in het duingebied van Egmond lopen zijn hier uitsluitend voor de begrazing. Dat betekent dat ze hier oud worden en ook sterven. Dankzij hun dikke vacht kunnen Schotse Hooglanders het hele jaar door buiten verblijven. ’s Zomers zorgt hun vacht er wel voor dat de beesten graag even afkoelen in het water. Ze zijn in de zomermaanden dan ook vaak te vinden rondom de kleine meertjes in de Egmondse duinen.

Houd afstand
De grote grazers komen in Nederland in verschillende natuur- en recreatiegebieden voor. De Schotse Hooglanders voelen zich erg thuis in onze duinen. Van nature is het een rustig dier. Als de dieren van mensen schrikken, zullen ze negen van de tien keer vluchten. Wel blijft hun gedrag, net als dat van veel andere dieren, onvoorspelbaar. Zorg ervoor dat je nooit in de kudde tussen de dieren komt. Wij raden iedereen dan ook aan om minimaal 25 meter afstand te houden van de Schotse Hooglanders, ook als je foto’s wilt maken. Lukt dat niet? Loop dan een stukje om of ga terug. Kom je toch te dichtbij? Praat dan op een rustige toon. De dieren weten dan dat je eraan komt en schrikken niet. Zo kunnen mens en dier op een veilige manier genieten van het prachtige duingebied.

Deze tekst is geschreven met medewerking van Linda Schulz. Linda is veel in de duinen te vinden en fotografeert daar ook veel. Bekijk haar foto’s op www.duindier.com en www.instagram.com/duindier.

Dit artikel verscheen eerder in de Egmond Krant 2019-2020.

Redactie Egmond.nlSchotse Hooglanders in Egmond

Related Posts