Nijntje in Egmond aan Zee

Het kinderboekenfiguurtje nijntje is bij iedereen wel bekend. De avonturen van het schattige konijntje en haar vriendjes zijn geliefd bij kinderen van over de hele wereld. Maar wist je dat je nijntje ook in Egmond aan Zee op veel plekken tegenkomt? Kijk maar eens goed om je heen!

Bijzonder aan nijntje is dat haar naam zonder hoofdletter geschreven wordt. Maar het meest bijzonder is misschien nog wel dat Egmond aan Zee de geboorteplaats van nijntje is. Dick Bruna, de geestelijk vader en tekenaar van nijntje, was vroeger vaak op vakantie in Egmond aan Zee. Volgens de verhalen vertelde Bruna in 1955 zijn zoon voor het slapengaan een verhaaltje over een wit konijntje dat ’s avonds in de tuin van hun vakantiehuisje rondhuppelde. Dit konijntje was de inspiratie voor nijntje zoals we haar nu kennen.

Populair
Dick Bruna had toen in zijn vakantiehuisje aan de kust niet kunnen bedenken dat het konijntje uit zijn fantasie zo populair zou worden. Er zijn meer dan 30 boekjes in meer dan 50 talen verschenen. Hiervan zijn maar liefst 85 miljoen stuks verkocht. De positieve houding van het schattige konijntje en de wil om nieuwe dingen te ontdekken is erg herkenbaar voor kinderen wereldwijd.

De naam nijntje is afgeleid van konijntje. In Nederland klinkt dat logisch en kunnen we de naam goed uitspreken. Maar omdat het woord konijn in alle talen anders is en nijntje moeilijk uit te spreken is in veel andere landen, heeft nijntje in het buitenland een andere naam gekregen. Vroeger had nijntje in elk land een andere naam. In Frankrijk was ze bijvoorbeeld le petit lapin en in Zuid-Afrika kleintjie. Zo’n 25 jaar geleden werd besloten dat ze overal buiten Nederland miffy heet. Wel zo makkelijk!

Nijntje aan Zee
In Egmond aan Zee zie je nijntje op verschillende plekken terug. Naast strandopgang De Werf ligt sinds 2007 een speciaal pleintje dat vernoemd is naar nijntje. Hier staat een speelboot met een groot figuur van nijntje. Rondom het pleintje staan zitbankjes zodat de ouders van de zon kunnen genieten terwijl de kinderen in de boot van nijntje spelen. Na het overlijden van Dick Bruna in 2017 werden er bloemen neergelegd bij het bootje. Zo is het pleintje niet alleen een leuke speelplek, maar ook een eerbetoon aan een van Nederlands grootste tekenaars.

Dit artikel verscheen eerder in de Egmond Krant 2020-2021.
De afbeelding op deze pagina is afkomstig van een boekje van nijntje.

Redactie Egmond.nlNijntje in Egmond aan Zee

Related Posts