Wat moet je doen in een mui?

De Reddingsbrigade heeft het de afgelopen jaren erg druk gehad met strandbezoekers die in de problemen waren gekomen in een mui. Verschillende landelijke media hebben vorig jaar aandacht besteedt aan de reddingsoperaties van de Egmondse Reddingsbrigade in en rondom muien. Gevaarlijke stromingen en muien zijn vaak lastig te zien en verplaatsen zich constant.

Helaas hebben stromingen en andere onverwachte situaties in de zee voor de Nederlandse kust in 2020 enkele mensen het leven gekost. De zee is erg leuk, maar kan ook zeer gevaarlijk zijn. Wij vragen iedereen om goed op elkaar te letten en de aanwijzingen van strandwachten altijd op te volgen.

Vlaggen, borden en een app
Het is belangrijk om de waarschuwingssignalen van de ERB goed in de gaten te houden. De Reddingsbrigade werkt op het strand van Egmond met vlaggen en borden. In het water in de buurt van een mui ligt altijd een speciale waarschuwingsboei. Wil je meer informatie? Dan raden we je aan om de app Lifeguard Egmond te downloaden. Zo heb je alle belangrijke informatie altijd binnen handbereik.

Download de app in de App Store (iOS) of Google Play Store (Android).

Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Wat doen in een mui?

Kom je toch in een mui terecht? Blij dan vooral rustig en zwem met de stroming mee totdat je voelt dat deze minder wordt. Zwem vervolgens schuin weg, bij de mui vandaan, en ga over de zandbanken terug naar het strand. Een zandbank is te herkennen aan de brekende golven. Lukt het je niet om goed weg te zwemmen? Probeer zo snel mogelijk aan anderen duidelijk te maken dat je in gevaar bent. Zie je dat iemand anders hulp nodig heeft? Waarschuw de Reddingsbrigade via telefoonnummer 112 en verlies het slachtoffer niet uit het oog.

Muienwaarschuwingen op het strand van Egmond aan Zee

Waarschuwingsborden in Egmond aan Zee

Animatievideo van KNRM Nederland

Verslag van De Telegraaf vanuit Egmond aan Zee (2019)

Belangrijke informatie

Noodnummer Reddingsbrigade en hulpdiensten: 112
Strandpost Reddingsbrigade Egmond: 072 506 1887

Website Reddingsbrigade Egmond
Facebook Reddingsbrigade Egmond

Website KNRM Egmond
Facebook KNRM Egmond

Ontdek Egmond op jouw manier

Hier vind je een overzicht van restaurants, winkels en activiteiten in Egmond, maar ook de webcams en nieuwsberichten.

Redactie Egmond.nlWat moet je doen in een mui?