Al oogt de zee nog zo rustig en vlak: blijf opletten! Gevaarlijke stromingen en muien zijn vaak lastig te zien. Muien en zwinnen worden ook wel het onzichtbare gevaar genoemd.  Zwemmers die in een mui terechtkomen, kunnen razendsnel tientallen meters de zee in drijven. Wat is nu eigenlijk een mui of een zwin? En wat kunt u het beste doen als u daarin terechtkomt?   

Zodra het eb wordt, daalt het waterpeil. Zoekt het zakkende water een weg naar open zee tussen twee hoger gelegen zandbanken en ontstaat er een diepe geul die haaks op de kust staat? Dan spreken we van een mui. Het water in die geul stroomt met hoge snelheid. Een mui is altijd aanwezig, maar de exacte locatie kan dagelijks verschillen. Een zwin is de ruimte tussen de zandbanken. Wanneer het eb wordt, of bij hoge golfslag zijn muien levensgevaarlijk. Zeker als water uit een zwin via een mui wegstroomt. Hou daarom de waarschuwingsborden en vlaggen bij de strandafgang goed in de gaten en volg de aanwijzingen van de reddingsbrigade.

Schuin wegzwemmen 

Komt u in een zwin of mui terecht? Blijf vooral rustig en zwem met de stroom mee totdat u voelt dat de stroming minder wordt. Zwem vervolgens schuin weg en ga over de zandbanken terug naar de kant. Zandbanken zijn eenvoudig te herkennen aan de witte schuimmassa van de brekende golven. Probeer zo snel mogelijk anderen duidelijk te maken dat u in gevaar bent. Ziet u dat iemand anders hulp nodig heeft? Spring niet zelf in zee, maar waarschuw zo snel mogelijk de reddingsbrigade via telefoonnummer 112.

Contactgegevens

De strandpost vindt u op het strand, recht onder de vuurtoren. Het algemene telefoonnummer van de strandpost is 072 – 506 18 87. Voor noodgevallen kunt u bellen met 072 – 506 33 12 of 112.

Tip: Polsbandjes
Gaat u met de kinderen het strand? Loop dan langs bij de reddingsbrigade en haal polsbandjes. Hierop kunt u uw mobiele telefoonnummer schrijven.

Drukwerk

Voor meer informatie over muien en strandregels kun je via de onderstaande knop de informatieflyer van de Egmondse Reddingsbrigade downloaden.