Ken je deze 8 strandfeitjes al?

Tijdens je vakantie of dagje uit in Egmond aan Zee mag een bezoek aan het strand niet ontbreken. Het Egmondse strand staat bekend als een van de populairste en schoonste stranden van Nederland. Hier geniet je het hele jaar door van het zand, de zee en de fijne strandpaviljoens.

Wij geven je 8 feitjes over het leven op en rondom het strand.

  1. De gemeente Bergen, waar de drie Egmonden onder vallen, heeft een strand met een lengte van 24 kilometer.
  2. We hopen dat het niet begint te kriebelen bij je, maar als je op het strand ligt krioelen er zo’n twee miljoen beestjes door het zand onder je badlaken. Alleen te zien met een microscoop.
  3. Sinds de eerste vastgelegde waarneming in het jaar 1255 zijn er 12.000 walvissen, bruinvissen en dolfijnen op de Nederlandse kustlijn aangespoeld.
  4. De zeewatertemperatuur aan het oppervlak wordt gemeten met een satelliet die op ruim 800 kilometer hoogte vliegt.
  5. In de winter zakt de zeewatertemperatuur in Nederland naar gemiddeld 5 graden Celsius en in de zomer tikt de watertemperatuur gemiddeld de 20 graden Celsius aan.
  6. De lege schelpen die je op het strand vindt zijn vaak al honderden, duizenden of miljoenen jaren oud. Als de twee klepjes van een schelp nog aan elkaar zitten, heeft het beestje kortgeleden nog geleefd.
  7. 90% van het afval dat op het strand gevonden wordt, is plastic.
  8. De Noordzee is het grootste natuurgebied van Nederland. In de zee leven zo’n 220 verschillende vissoorten. Hoeveel kunnen jullie er noemen?
Redactie Egmond.nlKen je deze 8 strandfeitjes al?

Related Posts