Het verhaal van weerfotograaf Sjef

Op de vierde dag van maart 2020 was het zover: de duizendste foto van Sjef Kenniphaas verscheen op de nationale televisie. Ook op Sjef zijn eigen Facebookpagina, in lokale en nationale kranten en op nieuwswebsites zijn de weerfoto’s uit Egmond aan Zee al jarenlang te bewonderen. De kans is dus groot dat jij een van zijn foto’s ook al eens tegengekomen bent. Een verhaal over de man achter de lens.

De eerste foto van Sjef op nationale televisie verscheen in 2012 in een weerbericht van RTL Nieuws. Het was een foto van de vuurtoren met de opkomende zon op de achtergrond. In de daaropvolgende acht jaar volgden nog 999 foto’s. De foto van een nieuwsgierig zeehondje voor de kust van Egmond aan Zee die op 4 maart 2020 in het weerbericht van SBS6 uitgezonden werd, was Sjef zijn duizendste foto op televisie.

Ongeluk
Een werkongeluk in het begin van de jaren ’90 zette het leven van Sjef volledig op zijn kop. Tientallen knieoperaties volgden, net als een gedwongen carrièreswitch en, enkele jaren later, een vervroegd pensioen. Door het ongeluk kon Sjef zijn fotohobby bijna 20 jaar lang niet uitoefenen. Rond 2010 begon hij weer met het maken van foto’s in zijn geliefde Egmond aan Zee. Nadat Sjef zijn foto’s op Facebook plaatste, kreeg hij een berichtje van een dorpsgenoot. Het was die persoon opgevallen dat er toentertijd vaak foto’s van Zandvoort te zien waren in de weerberichten op televisie. Of Sjef zijn foto’s van Egmond aan Zee niet eens in kon gaan sturen. En zo geschiedde.

Herkend
Nu maakt Sjef dagelijks wandelingen over de boulevard, op het strand en door het dorp met zijn fotocamera in de hand. Bij indrukwekkende wolkenluchten, mooie zonsondergangen of andere spectaculaire weersomstandigheden springt hij vaak snel op zijn fiets om het schouwspel vast te leggen. Sjef is door een van de presentatoren van RTL Nieuws wel eens de hofleverancier van Buienrader, het grootste weerplatform van Nederland en onderdeel van RTL Weer, genoemd. Hij is op uitnodiging op bezoek geweest bij de redactie en studio’s van RTL en heeft thuis bezoek gehad van cameraploegen van SBS6 en NH Nieuws.

Naast alle aandacht voor zijn foto’s, wordt Sjef zelf ook steeds vaker herkend. Sjef zijn foto’s worden dagelijks bekeken door een groep vaste volgers. Het zijn veelal fans van Egmond, die nu ook fan zijn geworden van de foto’s van Sjef. Het is al meerdere keren voorgekomen dat Duitse badgasten bij Sjef aan de deur stonden om hem met een paar Duitse biertjes te bedanken voor zijn foto’s. In het najaar van 2019 verscheen er op Facebook zelfs een schilderij waarop de kunstenaar Sjef fotograferend afgebeeld had.

Geen dag hetzelfde
Het strand, de zee, de duinen en de vuurtoren staan vaak centraal in Sjef zijn foto’s, maar geen foto is hetzelfde. De omstandigheden zijn op elke weerfoto anders. Door goed omhoog en om zich heen te kijken ziet Sjef het landschap tijdens elke wandeling veranderen. De omgeving is constant in beweging. De wolken, de golven, het zand en de mensen, die hij overigens bijna nooit herkenbaar op de foto zet, laten zich niet regisseren. Het maakt de foto’s echt. Zo was het op dat moment, en niet anders.

Tien favorieten
Alleen al in de afgelopen 10 jaar heeft Sjef naar schatting meer dan 75.000 foto’s gemaakt. Onze vraag om tien foto’s te kiezen uit zijn enorme archief was dan ook een moeilijke opgave. Toch hebben wij een selectie van tien foto’s ontvangen. Het valt op dat onze omgeving bij alle weersomstandigheden prachtig is en dat je door goed om je heen te kijken getuige kunt zijn van prachtige schouwspelen.

Sjef zijn foto’s zijn reclame voor Egmond aan Zee. De bewoners en ondernemers mogen daar trots op zijn. Ook op onze Facebookpagina en website en in deze krant zijn de foto’s van Sjef te zien. Dit verhaal is dan ook niet geheel toevallig tot stand gekomen. Ik, de auteur van alle artikelen in deze krant, ben de zoon van Sjef. Pa, ik ben trots op je. Ik hoop dat je nog heel lang veel mooie foto’s mag maken!

Dit verhaal is gepubliceerd in de Egmond Krant 2020-2021.

Redactie Egmond.nlHet verhaal van weerfotograaf Sjef

Related Posts