Herbeleef de historie van Egmond

Het centrum van Egmond aan den Hoef ademt historie. Ooit stond er in Egmond aan den Hoef een prachtig kasteel. In 1573 werd het in opdracht van Willem van Oranje in brand gestoken. Het kasteel was daarna nog deels bewoonbaar. In 1798 werd het verkocht voor de sloop.

Vandaag de dag herinneren alleen de ruïne en slotgracht ons nog aan het Egmond aan den Hoef van de middeleeuwen. Het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen en je in te beelden hoe het er hier honderden jaren geleden aan toe moet hebben gegaan.

Tijdens een korte wandeling op een bijzondere manier kennismaken met de Egmondse geschiedenis? Wandel dan het Rondje van Roghman, rondom het Slot op den Hoef. Deze wandeling leidt je langs vijf panelen waarop het werk van de zeventiende-eeuwse kunstenaar Roelant Roghman en informatie over Kasteel Egmond staat afgebeeld.

Roelant Roghman (1627-1692) was een Nederlandse kunstschilder. Het bijzondere van Roghman is dat hij tekende wat hij zag en er niets bij bedacht. Veel van zijn tijdgenoten deden dat wel. In de jaren ‘40 van de zeventiende eeuw maakte Roghman zijn wereldberoemde kastelenserie. Hij bezocht in die periode ook de ruïne van Kasteel Egmond. Omdat het werk van Roghman getoond wordt op de plaatsen waar hij zijn tekeningen gemaakt moet hebben, zie je de ruïne van Kasteel Egmond door zijn ogen. Dit maakt van de wandeling een bijzondere ervaring.

Redactie Egmond.nlHerbeleef de historie van Egmond

Related Posts