Fietsen, wandelen en hardlopen in Egmond

Dankzij de goed onderhouden fiets- en wandelpaden en de rustige omgeving is Egmond een geschikte plek voor een sportief uitje tijdens je vakantie of weekendje weg. Met onze tips wijzen we je graag de weg door de prachtige natuur van Egmond. Op deze pagina ontdek je fiets- en wandelroutes en andere leuke tips.

FietsenWandelenHardlopen

Natuur en ruimte

In deze onzekere periode is het extra lekker om de rust en de ruimte op te zoeken. In Egmond kun je in de herfst en winter fietsen of wandelen en een tijdlang niemand tegenkomen. Op het strand en in de duinen is het genieten geblazen. Kies voor een vastgelegde route of ontdek je eigen pad!

Fietsen

Vanuit Egmond kun je per fiets alle kanten op. Wij hebben vijf prachtige fietsroutes door de omgeving van Egmond geselecteerd. Kies je voor een route door de duinen en de polder of ga je liever richting kunstenaarsdorp Bergen of kaasstad Alkmaar?

Bekijk de fietsroutes

  • Brede fietspaden in Egmond-Binnen

Koffie met appelgebak
Een verkeerde fietsroute uitkiezen kan niet. Het is altijd genieten, of je nu kiest voor een noordelijke route richting Bergen en Schoorl, oostwaarts de polder in gaat of het Noordhollands Duinreservaat in het zuiden gaat ontdekken.

Onderweg kom je voldoende zitbankjes tegen waar je even lekker uit kunt rusten. Voor de liefhebbers van koffie met appelgebak tijdens het fietsen: in (de buurt van) de duinen en bossen zijn niet veel restaurants te vinden, maar er zijn er wel een paar. Van tevoren even de route op afstemmen!

Fietsverhuur
Je hoeft geen moeite te doen om je fiets achterop de auto mee te nemen. In Egmond aan Zee vind je fietsverhuurders waar je jouw ideale (elektrische) fiets kunt huren.

Bekijk de fietsroutes

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt door

Wandelen

Een ontspannende strandwandeling, een wandeling door de pittoreske straatjes van Egmond of een wandeling door de duinen? In Egmond kan het allemaal.

Strandwandeling

Een bezoekje aan Egmond betekent toch bijna altijd ook een bezoek aan het strand. Het hele jaar door is dit een fijne plek voor een wandeling, maar vooral in de herfst en winter is het genieten. De elementen laten het landschap voor je ogen veranderen. Heerlijk!

Hondenbezitters opgelet: van 1 oktober tot 1 mei mag je trouwe viervoeter de hele dag loslopen op het strand.

Ben je voldoende uitgewaaid? Er is altijd wel een strandpaviljoen in de buurt.

Fotogeniek Egmond

Als je al eens in Egmond aan Zee geweest bent, heb je vast al een bezoekje gebracht aan de winkelstraat. Onze tip is om de volgende keer ook eens wat zijstraatjes in te wandelen. In het oude centrum van Egmond aan Zee, pakweg tussen de vuurtoren en het Museum van Egmond, vind je veel krappe straatjes van vroeger.

Wil je de historie van Egmond echt beleven? Breng dan een bezoek aan het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef of aan de Abdij van Egmond in Egmond-Binnen. Ook hier kun je heerlijk rondwandelen en genieten van al het moois dat je onderweg tegenkomt.

  • Op het strand wandelen bij zonsondergang

Duinen

De allermooiste wandelroutes van Egmond zijn uitgestippeld in het duingebied. Via de routeplanner van Wandelnetwerk Noord-Holland is het volledige netwerk met wandelroutes in en rondom Egmond te vinden. De organisatie heeft ook een gratis app waarmee je onderweg gemakkelijk je wandelroute bij kunt houden.

Een tip van ons: laat de routes los en ga gewoon lekker op pad. Wandel een rondje door een van de dorpen en ga via het duingebied naar het strand. Of andersom. Maak er een lange tocht van. Of juist een kort rondje. Ontdek Egmond op de manier die bij jou past.

De laatste tip: zorg dat je in de duinen een duinkaart bij je hebt. Je kunt een duinkaart kopen bij de boekhandel in Egmond aan Zee.

Hardlopen

Bij Nederlandse hardlopers en hardloopliefhebbers is Egmond aan Zee natuurlijk al bekend van de winterklassieker Egmond Halve Marathon. Het strand en de brede verharde en onverharde paden in het duingebied zijn ideaal om te trainen.

Ben je op zoek naar hardlooproutes met start en finish in Egmond aan Zee? Lees dan snel verder.

Parcours Egmond Kwart Marathon (10,5 km)
Bekijk de routekaart.

Parcours Egmond Halve Marathon (21,1 km)Β 
Bekijk de routekaart.

Parcours Egmond Wandel Marathon (10,5 km en 21,1 km)
Bekijk de routekaart.

Hoewel het bij hardlopen eenvoudiger is om van tevoren te weten hoe je moet lopen en hoe lang je route is, is het in Egmond ook goed te doen als je onvoorbereid op pad gaat. Het is dan wel handig om te weten dat het vanuit Egmond aan Zee naar Egmond aan den Hoef 2,5 kilometer lopen is en dat de weg naar Egmond-Binnen ongeveer 5 kilometer telt.

Ga je de duinen in? We raden je aan om ook tijdens het hardlopen een duinkaart bij je te hebben.

Ontdek Egmond op jouw manier

Hier vind je een overzicht van restaurants, winkels en activiteiten in Egmond, maar ook de webcams en nieuwsberichten.

BKenniphaasFietsen en wandelen