De vuurtoren van Egmond aan Zee

De renovatie van de trots van Egmond aan Zee is in het najaar van 2019 afgerond. Sindsdien is de vuurtoren J.C.J. van Speijk weer te bewonderen. De vuurtoren werd in 1833 gebouwd en schijnt nog steeds elke avond zijn licht over dorp en zee.

De vuurtoren van Egmond. Een herkenningspunt, een rijksmonument en bovenal de trots van het dorp. De herkenbare witte vuurtoren staat niet alleen op veel vakantiefoto’s, ansichtkaarten en informatiefolders afgebeeld, maar ook bij veel Egmonders thuis is de vuurtoren in de vorm van een beeldje of schilderij terug te vinden.

Rijksmonument
De vuurtoren J.C.J. van Speijk bepaalt dan ook al sinds 1833 het aanzien van Egmond aan Zee. Nog elke avond schijnt de Van Speijk zijn vertrouwde licht over dorp en zee. De zee voor de kust van Egmond is altijd al verraderlijk geweest. Vandaar dat er in 1833 twee vuurtorens werden gebouwd in Egmond aan Zee. De zuidelijke vuurtoren die op het Torensduin stond, is inmiddels afgebroken. De noordelijke vuurtoren, de Van Speijk, is nu een rijksmonument.

Herinneringsmonument
Naast een rijksmonument is de vuurtoren ook een herinneringsmonument aan Jan Carel Josephus van Speijk, tijdens de Belgische Revolutie in 1831 commandant van een kanonneerboot. Hij werd bekend toen hij zijn boot liet exploderen. Van Speijk moest de haven van Antwerpen controleren op in- en uitvarende schepen. In een storm werd zijn eigen schip onbestuurbaar. Het schip dreef richting de kade waar het werd opgewacht door woedende opstandelingen. De opstandelingen wilden de boot kapen. Van Speijk weigerde zich over te geven en onder het uitspreken van de legendarische woorden ‘dan liever de lucht in!’ stak hij een brandende sigaar in een kruitvat en bracht hij zijn schip met bemanning en al tot ontploffing.

Vuurtoren bezoeken
Helaas is het in 2020 niet mogelijk om de vuurtoren te bezoeken. KNRM Egmond, de verzorger van de rondleidingen, hoopt dat de vuurtoren in 2021 weer bezocht kan worden.

Foto’s delen
Wil je een foto die je van de vuurtoren gemaakt hebt met ons delen? Leuk! Stuur ‘m naar ons toe via Facebook en wie weet delen we jouw foto op onze Facebookpagina.

Redactie Egmond.nlDe vuurtoren van Egmond aan Zee

Related Posts