De vlag van Egmond

De kans is groot dat je de vlag van Egmond al hebt zien wapperen, of je nu voor de eerste keer in Egmond bent of hier vaker komt. Veel Egmonders zijn trots op de lokale kleuren en laten ‘m het liefst het hele jaar door wapperen. Bij veel exemplaren is dan ook al wat stormschade te zien.

In het verleden voerde de gemeente Egmond-Binnen, waartoe Egmond aan den Hoef ook behoorde, een wapen van goud met zeven kepers van keel. Keel is de heraldische kleur rood en staat voor moed en opoffering. De gouden kleur staat voor wijsheid en rijkdom. Egmond aan Zee voerde in die tijd een wapen van goud en met zes kepers van keel. Een keper minder dan Egmond-Binnen, omdat Egmond aan Zee de jongste van de drie Egmonden is. Het wapen van Egmond aan Zee was eigenlijk wel het enige juiste. Het had namelijk evenveel kepers als het stamwapen van de familie Egmont dat al vanaf 1200 was gevoerd.

Egmond behoorde tot een van de weinige graafschappen in Nederland en dat leidde na de fusie van de drie Egmonden in 1978 tot een markant gemeentewapen. Inmiddels horen de drie Egmonden bij de gemeente Bergen. De kroon die te zien is in het huidige gemeentewapen van de gemeente Bergen is afkomstig van het grafelijke verleden van Egmond.

Terug naar de fusie van de drie Egmonden tot de gemeente Egmond. In 1980, twee jaar na de fusie, wordt besloten dat de officiële vlag van de gemeente Egmond zes rode kepers zal hebben. Op een aantal officiële instanties na heeft bijna drie decennia lang niemand een Egmondse vlag in zijn bezit. Tot de bemanning van de Egmonder Pinck, een replica van een vissersvaartuig uit de zeventiende eeuw, de vlag in 2007 in de top van de mast hijst en daarmee veel Egmondse bewoners raakt.

Stichting Historisch Egmond besluit hier werk van te maken en de vlag van Egmond te gaan verkopen. Een succesvolle actie, zo blijkt achteraf. Dertien jaar later is de Egmondse vlag namelijk op steeds meer plekken in de Egmonden te zien.

De vlag van Egmond wordt ook vandaag de dag nog in drie varianten verkocht door deze stichting via de webshop op www.historischegmond.nl. Voor het schrijven van dit artikel is gebruikgemaakt van het artikel Het wapen en de vlag van Egmond van Stichting Historisch Egmond. Meer weten over de historie van de Egmonden? Bezoek www.historischegmond.nl.

Redactie Egmond.nlDe vlag van Egmond

Related Posts