De Abdij van Egmond

De Abdij van Egmond is een historische plek in Egmond-Binnen. Hier wonen en werken vandaag de dag nog steeds monniken. Samen met vrijwilligers organiseren zij activiteiten zoals muziekvoorstellingen, lezingen en rondleidingen en ontvangen ze bezoekers in het museum, de kaarsenmakerij en de winkel.

De interessante historie van de Sint-Adelbertabdij van de middeleeuwen tot nu wordt verteld in het abdijmuseum. Enkele belangrijke momenten in de Egmondse geschiedenis zijn de stichting van de abdij aan het begin van de tiende eeuw, de samenstelling van de Egmondse annalen, een van de belangrijkste geschiedenisboeken uit de Middeleeuwen, en de brandstichting in de abdij door de geuzen in 1573.

Uniek en handgemaakt
In de kloosterregel wordt veel waarde gehecht aan handenarbeid. Dat is terug te zien in de abdijwinkel, waar veel producten van eigen bodem worden verkocht. Voorbeelden van exclusieve producten zijn dompelkaarsen, bieren en kazen.

De kaarsen van de abdij worden door monniken van de Abdij van Egmond ontworpen en met de hand gemaakt in de eigen kaarsenmakerij. De abdijbieren van Sancti Adelberti worden op ambachtelijke wijze gebrouwen door Brouwerij Egmond. Het speciaalbier wordt geënt met water uit de bron op de Adelbertusakker in Egmond-Binnen. En samen met de kaasboerderij De Franschman ontwikkelde broeder Thijs twee unieke kazen: abdijkaas met mosterd-peper en de honingklaver abdijkaas. Deze ambachtelijke kazen worden exclusief in de abdijwinkel in Egmond-Binnen verkocht.

Ook heeft de abdij een eigen keramieklijn en maken de monniken jam, mosterd en kruidenthee met ingrediënten uit de kloostertuin. De winkel is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 uur tot 16.30 uur.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in de Egmond Krant. Meer informatie over de Abdij van Egmond vind je op www.abdijvanegmond.nl.

Redactie Egmond.nlDe Abdij van Egmond

Related Posts